A fenti mondat – Arni többi 5 szabályával egyetemben – nagyon fontos a számomra. Eme mondat jegyében külön öröm számomra, amikor a gyerkeknek beszélhetek az egészséges életmódról, és pláne ezen belül a kitartásról, motivációról, sportról, egészséges táplálkozásról. 2020. szeptember 25-én Andocsra látogattunk, ugyanis meghívást kaptunk a Szent Ferenc Általános Iskolától.
A témanapjuk keretében pedig én is tarthattam egy előadást a felsősök részére. Az “előadásaim” kapcsán is mindig egy kicsit a dobozon kívül gondolkodok, és most is egy olyan anyagot sikerült vinnem Andocsra, amely láthatóan, érezhetően a gyermekek nagy részét magával ragadta.

Meggyőződésem, hogy a felnövekvő nemzedék nagyrészt a példákból, és a példamutatásból tanul és pont.

Minden gyermekben benne van a vágy, hogy valami nagyot alkosson, sikeres legyen valamiben, illetve boldog életet teremtsen magának. A kérdés csak mindig a “hogyan!?” című szócskán múlik. Rendszeresen ámulatot kelt, amikor bemutatok egy, két híres, sikeres embert, akik sokszor a semmiből építették fel karrierjüket, csodás pályafutásukat. Sokszor még a felnőttek sem gondolnák, hogy a KFC alapítóját Harland David Sanders-t (Sanders ezredest) körülbelül 1000-szer küldték el, hogy a receptje fabatkát sem ér. Ő mégis hitt magában, hitt a céljaiban, és abban, hogy ez a recept egyszer még nagyon nagy ismertséget fog kölcsönözni neki. Igaza lett!
Azonban mindez nem sikerült volna neki, ha feladja hőn áhított célját, és a több századik próbálkozásra visszavonul a csigaházába.

“A győztesek mind olyan vesztesek, akik nem adták fel az álmaikat!”

Ez egy másik olyan mondat, amelyet hajlamos vagyok sokszor hangoztatni. A gyerekek szinte soha nem gondolnak bele abba, hogy milyen szintű munka, kitartás lehet egy-egy sikeres életút mögött, illetve sajnos nem nagyon tanítják meg őket arra, hogy a jövőbe tekintve gondolkodjanak.
“Hogyan is lehetnék sikeres, hiszen nincsen pénzem!?” Sanders ezredesnek sem volt, és még megannyi mára híressé vált embernek. A különbség csupán annyi, hogy tudták mit szeretnének, és a jövőbe nézve gondolkodtak, ami azt mondatta velük, hogy “nem baj, hogy most nincs pénzem, de lesz majd, illetve megszerzem azt a mennyiséget, ami a vállalkozásom elindításához kell“. Sokszor nagy bátorságot kíván egy-egy ilyen döntés, de

“Az álmok megvalósítása a komfortzónán kívül kezdődik.”

Kicsit szomorú ez a mondat, de egyben mindig elmondom a gyerekeknek, hogy ha megfordítjuk, akkor viszont boldogok lehetünk tőle, hiszen csakis rajtunk múlik minden az életünkben. Ahogy a sportban, úgy az életben is sokszor éveket kell dolgoznia valakinek azon, hogy “egy csapásra” megváltozzon az élete. A gyerekeknek most is lejátszottam pár videót, amely a kitartásról, sportról, illetve a motivációról szólt. Ilyenkor kéne őket lefényképezni, ugyanis síri csend, és tágra nyílt pupillák tömkelege volt fellelhető a kisfilmek alatt. 
Az előadás végén pedig elmondtam (illetve az egyik előadás előtt Robi bácsi), hogy nem levegőbe beszélek, hanem én is sportolok, és pár képet is mutattam nekik, hogy milyen “őrültségeket” csinálok időnként.

Köszönjük szépen a meghívást Robi bácsi (Komáromi Róbert), reméljük, még sok ehhez hasonló nemes ügyben működhetünk együtt.
Örülök, hogy ismét valamit visszaadhattam, és talán segíthettem a gyereknek, hogy az élet nevű játékban könnyebben találják meg a helyes utat.
Eme írással pedig nem titkolt célom, hogy eláruljam nektek, szülőknek, pedagógusoknak, hogy az Egészségfejlesztési Iroda Tab vonatkozásában – ingyenes program keretében – ilyen és hasonló témákkal tudunk segíteni a Koppány-Völgye Kistérség vonzáskörzetén belül.
Valamint még egyéb más programokkal is, ha esetleg egy kis változatosságra vágynátok.