COVID

Már talán írhatom, hogy körülbelül 1 éve vagyunk viszonylag nehéz helyzetben, és itt kollektíven mindenkire gondolok a gyerekektől az idősekig, a vendéglátósoktól a fodrászokig, az egészségesektől a betegekig, stb. A koronavírus nem csak szimplán az életünkre nyomta rá a bélyegét, hanem az egymáshoz való hozzáállásunkra (én oltakozok, te mé’ nem), az egészségügy amúgy sem stabil lábakon álló birodalmára, a szerencsétlen betegek életére (akiket nem látnak el a COVID járvány miatt), és természetesen többek között a gyerekek mindenfajta kapcsolatára, szabadidős tevékenységeire, stb.

Nyáron vajon újra szabad vásár lesz?

Persze most sokkal rosszabb a helyzet, mint tavaly, de azért látjuk, hogy szépen lassan a lazítások kapnak szerepet kis hazánkban. Eme folyamat hozományaként kíváncsian várhatjuk, hogy vajon ismét megnyitják az uszodákat mindenki számára, vagy továbbra is csak a sportolók használhatják ezeket a létesímtényeket.

A dolognak több pikantériája van, de az egyik legfontosabb, amelyen sokat merengtem az elmúlt időszakban, hogy:

Miért jobb a Balatonban egymás hegyén hátán mászkálni – kezeletlen vízben -, mint a kezelt, klóros uszodai környezetben lubickolni, netalántán edzeni!?

És akkor a minap olvastam egy cikket, amely ismét eme józan paraszti ésszel megfogalmazott felvetésemet boncolgatta. Kicsit megnyugodtam, hogy nem vagyok annyira azért híján az észnek, mert a brit tudósok is arra jutottak, hogy a COVID 19 vírust az uszodai víz megfelelő körülmények között 30 másodperc alatt inaktiválja.

2020 végén már voltak hasonló vizsgálatok, és akkor a State of Swimming közzétett egy tanulmányt, amelyet Vincenzo Romano Spica a római Foro Italico egyetem higiéniás professzora készített. A tanulmányában a professzor szinte teljesen ugyanazon megállapításra jutott, mint jelenleg az Imperial College virológusai.

“A kutatás megállapította, hogy ha a vízben 1,5mg/liter szabad klór található, és a pH értéke 7-7,2 között van, akkor ezek 30 másodperc alatt kevesebb, mint egy ezredére csökkentették a vírus fertőző képességét. A különféle klór és pH tartományok további vizsgálata megerősítette, hogy az uszodavíz klórszintje alacsonyabb pH szint mellett még hatékonyabb, ami összhangban van a jelenlegi uszoda üzemeltetésre vonatkozó útmutatásokkal.”

Wendy Barclay professzor elmondta, hogy ezeket a kísérleteket a saját laborjaikban Londonban végezték, és a teljesen izolált körülmények között képesek nagy pontossággal megmérni a vírus fertőzőképességét.

A professzor azt is elmondta, hogy a mérések általi tények kapcsán kijelenthetjük, elhanyagolható annak az esélye, hogy valaki az uszodai vízből szedje össze a vírust.

Most akkor mi lesz vajon?

Én személy szerint már abba bele sem szeretnék menni, hogy eddig is mit okoztunk a gyerekeknek azáltal, hogy rengeteg mindent elvettünk az életükből. Persze mindezt a jó szándék oltárán, és az egészség érdekében tettük… 

Közben azonban egyre több gyerkőc küzd súlyproblémákkal, megmagyarázhatatlan dühkitörésekkel, hangulatzavarral és a többi. Természetesen jelen helyzetben vigyázni kell, mert a vírus tombol, ez oké. Na de ha nyáron mondjuk kinyit egyre több minden, akkor csak széljegyzetben annyit szeretnék kérni az ominózus döntéshozóktól, hogy kicsit gondolkodjanak gyerek fejjel is olykor, és lássák át azt, hogy mi lesz ennek hosszú távon a következménye.

Mert az szerintem lehet egy újabb “vírus” lesz, csak más egészségügyi gondok, bajok tükrében.

Forrás: swimming.org